Wie neemt zijn verantwoordelijkheid in de textielketen om een positieve impact te maken? Dit is naar mijn idee de eeuwige vraag die in de keten speelt om maar niet je verantwoordelijkheid te pakken. Hoewel ik het erover eens ben dat wij als consument bewuste keuzes kunnen maken, is het fijn dat we ook een handje worden geholpen. En dit is precies wat er gaat gebeuren. Importeurs en producenten van kleding en textiel zullen vanaf dit jaar de volledige verantwoordelijkheid moeten nemen voor de afvalfase van hun producten. Deze verantwoordelijkheid uit zich in de “uitgebreide producenten verantwoordelijk”, ofwel de UPV-wet.
Wat houdt de wet in?
De UPV-wet maakt producenten en importeurs verantwoordelijk voor de gehele levenscyclus van een kledingstuk, dus van de materiaalkeuze tot aan de afvalfase van een product. Deze wet geldt voor consumenten- en bedrijfskleding, maar ook voor tafel-, bed- en huishoudtextiel. De overheid wil bedrijven stimuleren om van gerecyclede materialen nieuwe artikelen te ontwikkelen (hergebruik), een passend innamesysteem te creëren (inzameling) en producten te laten recyclen aan het einde van de levenscyclus (recycling). Er wordt verwacht dat bedrijven een jaarlijks verslag uitbrengen om op deze manier verantwoordelijkheid te waarborgen en greenwashing tegen te gaan.
Wanneer treedt de UPV-wet in binnen de textielbranche?
De wet treedt in het voorjaar van 2023 in als wettelijke verplichting voor alle bedrijven die textielproducten in Nederland op de markt brengen. Daarnaast heeft de overheid doelstellingen aan de verantwoordelijkheden voor bedrijven gekoppeld: 50% van de producten moet in 2025 hergebruikt/ gerecycled worden en stapsgewijs loopt dit op tot 75% in 2023 en 100% in 2050. Op dit moment wordt er 35% van alle textielproducten hergebruikt en gerecycled. Nog een (ambitieuze) weg te gaan dus.
Wat betekent deze wet voor consumenten?
Als consument is deze wet niet aan jou gericht, maar dit betekent niet dat je er niks mee hoeft te doen. De UPV-wet biedt ons de mogelijkheid om kledingstukken die wij niet meer dragen in te wisselen bij het bedrijf waar wij de producten ook hebben gekocht. Door niet zomaar kledingstukken als afval te zien of in de eerste plaats überhaupt al aan te schaffen, groeit ons bewustzijn over de huidige wegwerpmaatschappij. Deze wet geeft ons de kans om kritischer te zijn naar bedrijven en vragen te stellen over het materiaalgebruik van een kledingstuk of de herbestemming van de kledingstukken die je inwisselt. Ze zouden hier vanaf dit jaar wel echt een antwoord op moeten geven, dus pak je kans!
Wil je meer te weten komen over deze wet, verdere informatie is te vinden op: https://www.stichtingupvtextiel.nl.