Het is vast niet nieuw voor je dat de textielindustrie wereldwijd voor veel afval en milieuschade zorgt. Deze vervuiling komt grotendeels door de toename van CO2-uitstoot, het gebruik van vele grondstoffen en land- en watervervuiling door schadelijke chemicaliën. Het hergebruik van kleding en textiel vermindert vervuiling in de productieketen, maar om hoeveel besparing gaat dit precies? En wat kun jij doen met jouw textielafval? 

Uit het onderzoek van de Rijksoverheid blijkt dat er inmiddels (cijfers uit 2020) 400% meer kleding wordt geproduceerd dan 20 jaar geleden. Deze toenemende productie zorgt voor overconsumptie en vervolgens voor meer afval. Naast kleding wordt er over het algemeen ook veel huishoudelijk textiel en interieur textiel geconsumeerd en weggegooid. Dit is natuurlijk extreem zonde, want het overgrote deel van het weggegooide afval kan nog goed worden gerecycled en zorgt voor CO2-besparing. Van alle afvalstromen levert recycling van textiel namelijk de grootste CO2-besparing op. Bij het recyclen van 1 kilo textiel scheelt het 3.432 gram CO2-uitstoot.

Gelukkig zijn er steeds meer opties om textiel te recyclen, denk hierbij aan het inleveren van je textiel in een textielbak van jouw gemeente. Ondanks dat twee derde van alle kleding en textiel in Nederland nog steeds bij het huishoudafval terecht komt en vervolgens verbrand, wordt er jaarlijks al wel 75 miljoen kilo textiel door deze textielbakken ingezameld. Vervolgens worden de ‘goede’ textielstukken voor een tweede leven verkocht door kringloopwinkels of goede doelen. Wist je dat je zelfs versleten of gescheurde items kunt inleveren in een textielbak? Deze stukken worden over het algemeen vervezeld zodat er een nieuw textielstuk van gemaakt kan worden. 

Ik vind dat je kleding en textiel niet zomaar weg moet doen en kritisch moet blijven in je aankopen, maar het is zeker de moeite waard om je ‘oude’ jurkje, schoenen, gordijnen, beddengoed, sokken of handschoenen in een textielbak weg te gooien. Het textiel kan in een goed afgesloten zak worden gestopt en in jouw gemeente in de daarvoor bestemde bak verzameld. Doe je ook mee? 

Aanbevolen artikelen

© AnUel 2024  |  Realisatie door Subsecond Systems