VINTAGE… het aantrekkelijke synoniem voor tweedehands, retro of antiek. Ik heb het idee dat het woord momenteel vaak wordt gebruikt en ‘vintage’ op elk product wordt geplakt dat al eens eerder van iemand anders is geweest. Wanneer kunnen we een (kleding)item nu echt ‘vintage’ noemen en hoe herken je een echt vintage kledingstuk?
In het woordenboek Van Dale wordt het woord ‘vintage’ beschreven als voorwerpen die door hun ouderwetse uitstraling modieus zijn. Dit geeft nog steeds een heel algemeen beeld van echte vintage items, want nieuwe producten met een ouderwetse uitstraling worden officieel retro genoemd. In het boek ‘Something old, something used’ wordt de volgende definitie aan ‘vintage’ gegeven: “Vintage is a rare and authentic piece that represents the style of a particular era”. Waarmee de periode van 1920 tot en met 1980 wordt omschreven waarin een vintage item van goede kwaliteit is geproduceerd. Kleding dat ouder is dan de jaren 20 wordt als antiek omschreven en kleding dat nieuwer is dan 1980 wordt als tweedehands gedefinieerd.
Nu staat een jaartal niet gelijk in een kledingstuk vermeld, maar hoe herken je dan of een item echt vintage is of niet? Er zijn een aantal herkenningspunten waar ik altijd op let tijdens het inkopen van vintage kleding. Ten eerste zegt de stijl van een bepaalde periode al veel over de tijd waaruit het kledingstuk komt. Zo zijn wijde en langere rokken typerend voor de jaren 50, werden er broeken met wijde pijpen in de 70’s gedragen en waren brede en opvullende schouders in de jaren 80 niet weg te denken. Daarnaast zeggen labels ook veel over de tijd van een kledingstuk. Wellicht is het je weleens opgevallen dat de maten van vintage kleding erg verschillen met de maten van nu. Je hoeft dus niet gek op te kijken als je perfect in een maat 48 past terwijl je normaal altijd maat 38 draagt. Ter herkenning van een vintage item is het ook raadzaam om in de binnenkant van een kledingstuk te kijken. Zo zijn de naden van vintage kledingstukken anders afgewerkt dan kleding van nu. Vintage kleding uit de jaren 30 was vaak met de hand afgewerkt, terwijl er pas na 1960 een lockmachine werd gebruikt.
Door deze informatie hoop ik je meer inzicht te hebben gegeven in de definitie van ‘vintage’ en daarnaast meer kennis over het herkennen van deze specifieke items. Mijn volgende blogs zou ik graag willen besteden aan bepaalde vintage periodes, welke jaren spreken jou het meest aan?