‘In 2050 is Nederland een compleet circulaire economie’ (Rijksoverheid). Waarschijnlijk heb je het al weleens gehoord op het nieuws of ergens in een artikel gelezen, maar wat betekend het begrip ‘circulaire economie’ nu precies? En in hoeverre staat het in verband met de textielindustrie?
Bij de productie van een kledingstuk worden er grondstoffen gewonnen om deze uiteindelijk tot een product te realiseren. Dit kan bijvoorbeeld katoen of wol zijn, maar als hulpmiddel wordt er ook gebruik gemaakt van water en energie. Na een aantal keer dragen, wordt het kledingstuk vaak weggegooid en dit principe wordt ook wel een lineaire economie genoemd.
Circulaire economie werkt gelukkig op een andere manier. Bij een circulaire economie wordt er gesproken over een systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen en (delen van) producten hun waarde zo min mogelijk verliezen na gebruik van het product en als hernieuwde bronnen worden gebruikt voor een (nieuw) product. Toenmalig Staatssecretaris Dijksma gaf al aan dat we af moeten van onze wegwerpcultuur en anders denken over grondstoffen en afval. Zo stelde zij dat al bij het ontwerp van producten bedacht moet worden hoe de grondstoffen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Het is de beginstap om verspilling van grondstoffen en de uitputting van onze aarde aan te pakken.
Aangezien de textielindustrie een zeer vervuilende industrie is en door de Fast Fashion ketens er een heuse wegwerpcultuur is ontstaan, kan circulaire economie zeker een oplossing kan bieden voor deze industrie. Allereerst dient er bij het ontwerp al nagedacht te worden over recycling in design, ook zal inzameling en sorteren meer geoptimaliseerd moeten worden om de keten nog meer circulair te maken. Op mechanisch- en chemisch recycling gebied zal nog meer doorontwikkeld worden en het consumentengedrag getransformeerd. Want heb jij toevallig al eens nagedacht over het leasen in plaats van bezit of gebruikte kleding in plaats van nieuwe kleding?
Ben je nieuwsgierig geworden naar circulaire economie binnen de textielindustrie en zou je graag meer willen weten over de activiteiten en ambities van Platform Circulair Textiel? Neem dan een kijkje op deze pagina: https://modint.nl/?file=1079&m=1598273369&action=file.download