Tijdens het volgen van mijn studie detailhandel mode was ik altijd erg geïnteresseerd in één specifiek onderdeel, namelijk modegeschiedenis. In het eerste jaar van deze opleiding hielden wij een dummy boek bij met daarin bepaalde tijdvakken van de geschiedenis in mode en de invloeden daarvan die je vandaag de dag terugziet. Hoewel de tijd van de Grieken en Romeinen of Pruiken en Revoluties ook wat heeft, was er een bepaalde periode die mij het meest integreerde. Wellicht komt mijn liefde voor vintage door het dummy boek, want ik houd zoveel van de 60’s, 70’s en 80’s. 

In mijn vorige blog omschreef ik de term ‘vintage’ en het herkennen van bepaalde vintage items. Aangezien ik hier wel een boek over vol kan schrijven, zou ik het graag willen onderdelen in de periodes waar ik met AnUel de meeste inspiratie en herkenning bij het inkopen van de kledingitems haal. Ik start vandaag met de 60’s, de jaren waarin jongeren zich steeds meer tegen ouderen verzetten, welvaart en de hippie-beweging zijn intrede doet. 

De sixties zijn duidelijk in twee delen op te delen. In het begin van de jaren 60 was er qua kleding nog weinig verandering te zien ten opzichte van de jaren 50. Zo droegen de meeste vrouwen nog steeds getailleerde jurken en A-lijn rokken, waarbij Jackie Kennedy als waar stijlicoon werd gezien. Heren droegen elegante kledingstukken, zoals strakkere jasjes en pantalons dankzij Italiaanse invloeden. 

In 1964 werd de minirok geïntroduceerd. Dit was zeker in de jaren 60 een grote verandering. Vrouwen gingen ruimere en kortere kledingstukken dragen. Heren gingen zich meer casual kleden waarbij de spijkerbroek steeds vaker te zien was. Jongen zetten zich af tegen hun ouders en willen vrijgelaten worden. Deze vrijheid uit zich ook in unieke en uiteenlopende stijlen. Een van de bekendste en grootste invloeden die zich aan het eind van de jaren 60 voordoet, was de hippie-beweging. In deze tijd begonnen vrouwen flared jeans te dragen, werd de lengte van rokken weer langer en waren heren in blouses met kleurrijke prints te zien. 

Mocht je bij AnUel bloemen prints, lammy coats of maxi-rokken voorbij zien komen dan weet je nu dat er een grote kans bestaat dat het stukken uit de jaren 60 zijn. Een zeer inspirerende en veranderde tijd op modegebied als je het mij vraagt!  

Aanbevolen artikelen

© AnUel 2024  |  Realisatie door Subsecond Systems