Het is nu een groot jaar geleden dat wij kennis maakten met corona, en zo in een wereld kwamen die we van tevoren niet konden voorzien. Niet alleen in Nederland heeft het gevolgen voor ons bestaan, maar de meest kwetsbare en laagstbetaalde arbeiders in de kledingindustrie ondervinden hier de grootste effecten van.
Sinds de uitbraak van COVID-19, zijn er in China grote tekorten aan grondstoffen ontstaan, waardoor veel fabrieken hun deuren moesten sluiten. Volgens Schonekleren.nl hebben veel kledingmerken hun orders vanaf het begin van corona verminderd of zelfs gecanceld als gevolg van het sluiten van de winkels en dalende consumentenvraag. Het gevolg hiervan is dat deze merken betalingen van de geplaatste order hebben geannuleerd, zelfs als de gehele productie al was afgerond. Waardoor er geen verantwoording is gelegd voor de impact die het heeft op werknemers in de kledingindustrie, want zij zijn namelijk massaal ontslagen.
Kledingarbeiders verdienen al nauwelijks een leefbaar loon, maar tijdens deze crisis worden ze al helemaal hard geraakt. Sommige werknemers kregen minder dan een maandloon als vergoeding, maar vele anderen ontvingen helemaal niets. Uit het rapport van “Hunger in the Apparel Supply Chain” blijkt dat 77% van de werknemers en hun gezinsleden honger hebben geleden sinds het begin van de pandemie. Mostafiz Uddin, schrijver voor “Business of Fashion” en kledingfabrikant, laat zich uit over het feit dat armoede ook een moordenaar is en er uiteindelijk veel meer mensen sterven aan armoede dan aan corona.
Alsof dit nog niet schijnend genoeg is werden alle ongewenste producten, de al afgeronde productie dus, vernietigd. Aangezien merken zoals H&M, Nike en Primark geen nieuwe collecties wilden afnemen en de fabrieksarbeiders niet betaalden.
Er moet wat veranderen! Gelukkig kun jij ook helpen, er is namelijk een petitie gestart om Primark haar werkers te laten betalen. Teken de petitie hier!